Politici die in toenemende mate worden bedreigd. Een politica die vanwege bedreigingen de politiek verlaat. Volksvertegenwoordigers en togadragers die uit angst voor hun veiligheid hun werk niet meer kunnen of willen uitvoeren. Het is aannemelijk dat deze ontwikkelingen de politiek niet onberoerd laten, omdat het politici zelf niet onberoerd laat. Maar wat zeggen politieke partijen eigenlijk over deze ontwikkelingen in hun partijprogramma’s?
In de aanloop naar de verkiezingen van 22 november 2023 onderzocht het onderzoeksproject Bewaken en Beveiligen van Universiteit Leiden in welke mate politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s aandacht schenken aan het stelsel bewaken en beveiligen. Willen de partijen investeren in het stelsel? Voor welke dreigingsfenomenen hebben de partijen aandacht? En in welke mate doen de partijen voorstellen die van invloed kunnen zijn op de organisatie van het stelsel?
Bijgevoegd vindt u de analyse van de partijprogramma’s. Conclusie: hoewel bijna alle partijen onderschrijven dat verschillende dreigingen druk uitoefenen op de rechtsstaat in ons land, is het stelsel bewaken en beveiligen voor sommige partijen een topprioriteit en voor andere partijen een non-issue
Deze analyse biedt ook een handvat aan toeschouwers van het komende paneldebat 'Democratie Onder Druk: De strijd tegen de bedreiging en intimidatie van politici' op 14 november om 19.00 op de locatie Wijnhaven van Universiteit Leiden in Den Haag.
Wat veroorzaakt het dreigende klimaat rond politici? Schrikt de toenemende dreiging van geweld en intimidatie tegen politieke leiders potentiële kandidaten af om zich verkiesbaar te stellen? En wat doen politieke partijen op dit moment om een inclusieve en respectvolle politieke sfeer te bevorderen? Moet het verhardende debat tussen burgers op bijvoorbeeld sociale media worden aangepakt?
Hierover gaan Ingrid Michon-Derkzen (VVD), Imane Elfilali (Volt) en Jaap Bouwmeester (I&O Research) op 14 november met elkaar in debat. Meer informatie en aanmelden via deze link.